Over Rommert en Manon van Dijk

Na een jarenlange spirituele zoektocht kwamen wij in aanraking met traditionele Advaita Vedanta. We volgden een driejarig studieprogramma ‘Vedanta en Sanskriet’ onder leiding van Swami Dayananda in India. Sinds 2015 geven we deze kennis met zijn zegen en met veel plezier door aan Nederlandstalige studenten. Lees hieronder meer over onze achtergrond.

Reacties en vragen zijn altijd welkom en kun je mailen naar: contact@advaita.nl, of stuur een berichtje naar 0649891864. [ontvang je niet binnen 24 uur een reactie, kijk dan in je spambox]


Onze kennismaking met Swami Dayananda
In 2006 ontmoetten we Swami Dayananda in zijn ashram in Rishikesh, Noord-India. Wij bezochten zijn ashram als onderdeel van een grotere, spirituele reis door India, de bron van Advaita Vedanta. We waren erg onder de indruk van Swami Dayananda’s compassie en helderheid, en van het traditionele onderwijs dat hij gaf. Datzelfde jaar organiseerden we een retraite met hem in Nederland. De opnames hiervan zijn nog steeds verkrijgbaar bij Uitgeverij Viveki.

Ontmoeting met Swami Dayananda in Rishikesh, India, 2006


Rommerts vader had twee boeken van Swami Dayananda naar het Nederlands vertaald, die we in kleine groepjes gingen bestuderen. We vertaalden zelf ook een aantal van zijn boeken en Manon richtte Uitgeverij Viveki op. Zes jaar na onze eerste ontmoeting met Swami Dayananda waren we klaar om ons drie jaar lang intensief bezig te gaan houden met Advaita Vedanta in zijn studiecentrum in Anaikatti: de Arsha Vidya Gurukulam.

3-jarige Vedanta- en Sanskrietopleiding in India
We leefden in een studiegemeenschap van zo’n honderd studenten afkomstig uit alle delen van de wereld. Er werd systematisch onderwijs gegeven. Iedere dag kregen we meerdere Vedanta-lessen. We bestudeerden de commentaren van Ādi Śaṅkara op de Upaniṣads, Bhagavad Gita en Brahmasūtra’s, de belangrijkste Vedanta-geschriften. Daarnaast kregen we les in vele kleinere Vedanta-teksten, in Sanskriet – de taal van de geschriften – en in mantrachanten. Het dagschema was zeer intensief en bestond verder nog uit meditatie, satsang en tempeldiensten. Steeds opnieuw ontvouwde Swami Dayananda op een prachtige en zeer heldere wijze de visie van Vedanta: ‘jij bent het geheel, vrij van elk gebrek’. In 2015 keerden we zeer dankbaar en tevreden terug naar Nederland. Sindsdien geven we de kennis die we hebben ontvangen door aan Nederlandstalige studenten.

Vedanta-les in de Arsha Vidya Gurukulam in Anaikatti, India, 2013


Achtergrond

Rommert van Dijk (1980): ‘Ik groeide op in een gezin waarin meditatie en filosofie een belangrijke rol speelden. In de jaren tachtig en negentig gingen mijn ouders naar de School voor Praktische filosofie, waar ze onder andere leerden over Advaita Vedanta. Mijn vader is daar jarenlang tutor geweest.

Toen ik Bouwkunde ging studeren aan de technische universiteit en zelfstandig ging wonen, groeide mijn persoonlijke interesse voor Advaita Vedanta. Ik ontmoette Manon en samen namen we deel aan satsangs, cursussen en retraites bij verschillende leraren. Maar mijn grootste inspiratiebron was mijn vader Rob van Dijk.

Spiritualiteit ging vanaf 2010 een nog grotere rol spelen in mijn leven toen we besloten onze banen op te zeggen en op Bali te gaan wonen, waar mijn ouders al een paar jaar eerder naartoe waren getrokken. Op het ‘eiland van de Goden’ bouwden we een retraitecentrum en gaven we yoga- en filosofiecursussen. Mijn vader overleed echter vrij spoedig en ik merkte dat ik meer begeleiding nodig had op mijn spirituele pad. Ik vroeg Swami Dayananda om hulp en we waren welkom in zijn studiecentrum in Anaikatti, India. Daar ontving ik de visie van Vedanta in haar volledige omvang, ingebed in de rijke Vedische cultuur. Het werd me duidelijk hoe alleen kennis nodig was voor bevrijding. In drie jaar maakten al mijn twijfels en vaagheden plaats voor een helder inzicht in de onbegrensdheid van mijzelf. Terug in Nederland studeer ik verder en geef ik les in deze prachtige onderwijstraditie.’

Manon van Dijk (1981): ‘Ik was van jongs af aan op zoek naar antwoorden op de grote levensvragen: wie of wat ben ik, wat is de wereld, wat is de oorzaak van de wereld? Toen ik Journalistiek studeerde ontmoette ik Rommert en samen hebben we de zoektocht voortgezet. Ik las boeken van verschillende spirituele meesters, hield stilteweken, mediteerde en bezocht retraites. Ik wist eigenlijk niet precies wat ik zocht en waarom ik zocht. Dat veranderde geleidelijk toen Swami Dayananda in mijn leven kwam. In 2006 ontmoetten we hem in zijn ashram in Rishikesh. Dat was een belangrijk moment in mijn leven. Zijn compassie en wijsheid raakten mij diep. Ik richtte Uitgeverij Viveki op en gaf de jaren daarop boeken van Swami Dayananda uit in het Nederlands.

Zes jaar later begonnen we aan een driejarige Vedanta-studie in zijn centrum in Anaikatti, India. Pas toen werd het me volledig duidelijk wat ik zocht (vrijheid) en hoe ik het kon verkrijgen (kennis van de ware aard van mijzelf). Dankzij de Vedanta-lessen zag ik mezelf als vrij van elk gebrek, als onbegrensd. Niet als een spirituele ervaring, maar als een helder zien, begrijpen. Swami Dayananda was een meester in het ontvouwen van de visie van Vedanta. Ik kreeg antwoorden op al mijn vragen.

Boek Sleutel tot de Upanishads

Terug in Nederland zet ik mij in voor het toegankelijk maken van het traditionele Vedanta-onderwijs in Nederland. Dit doe ik middels Uitgeverij Viveki en door les te geven in Vedanta, Sanskriet en mantrachanten. In 2020 heb ik het boekje ‘Sleutel tot de Upanishads’ uitgegeven om het Nederlandstalige publiek een gedegen introductie te bieden tot deze prachtige teksten, die de basis vormen van Advaita Vedanta.

In 2023 hebben we een vertaling van de Bhagavad Gita uitgegeven in een luxe hardcover boek en als Studieboek. Ook deze boeken zijn verkrijgbaar bij Uitgeverij Viveki en in de boekhandel.’